Bátran keressen fel bármilyen
villanyszerelési problémával!

Fábián János
Villanyszerelő Mester

Hőszivattyú működéséről

Olvasható olyan szakcikk, hogy a hőszivattyú működésének semmi köze a hűtőgéphez. Ezzel nem tudunk egyetérteni, mert a hőszivattyú működési elve kifejezetten a hűtő körfolyamaton alapul. Vagyis a környezetből elvont hő segítségével, egy elpárologtatónak nevezett hőcserélőben elpárologtatunk egy igen alacsony forráspontú speciális hűtőgázt (nyilván ezzel hűtjük a hőforrásul szolgáló közeget, hiszen a párolgás hőelvonással jár). A gázt ezután egy kompresszorral összesűrítjük, a magas nyomású gáz ezáltal felforrósodik (mint a biciklipumpa is) és a forró gázzal – egy kondenzátornak nevezett második hőcserélőn keresztül - fel tudjuk fűteni a fűtővizet, amit általában egy fűtési puffertárolóban gyűjtünk. Ha használati melegvizet is kell termelni, akkor a hőszivattyú kimenete automatikusan átkapcsol a melegvíz tartályra és ugyanezen működési elv alkalmazásával felfűti ezt a tárolót is. Ezután a lehűlő gáz átmegy egy expanziós szelepen, nyomása esik és folyadék halmazállapotba tér vissza, majd ismét elpárolog a környezeti hő hatására: vagyis a hűtőkörfolyamat kezdődik elölről. Mindeközben persze a kompresszor villamos energiát fogyaszt, de a felhasznált villamos teljesítmény többszörösét kitevő fűtési teljesítményhez jutunk. A hőszivattyú teljesítménytényezője (COP) éppen ezt fejezi ki: egységnyi bevitt villamos teljesítményhez képest hányszoros fűtési teljesítményt tud a gép biztosítani.

Környezeti hőforrásként használható a talaj, kutak, nagyobb tavak, folyók, a tenger vagy a levegő hője is. A hőszivattyúk gyakorlati alkalmazása a vizekből és a talajból kinyert hő hasznosításán alapuló geotermikus hőszivattyú használatával kezdődött. Az utóbbi időben viszont egyre inkább terjed a levegő-víz hőszivattyú. Ebben a technológiában igen nagy előrelépés történt és manapság igenis érdemes egy jó minőségű levegő-vizes gépet telepíteni. Különösen fontos területe ezen készülékek terjedésének a kisebb méretű családi házak, ahol a kút vagy a talajszondák engedélyeztetése és kivitelezése aránytalanul nagy költséget jelenthet. Fontos tudni azonban, hogy a levegő víz hőszivattyú leadott teljesítménye és COP-ja a külső levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan szintén csökken, hiszen a levegő hőjével egyre alacsonyabb hatékonysággal lehet elpárologtatnia hűtőgázt. Ezért alapvető fontosságú a levegő-víz hőszivattyú helyes méretezése, mert sajnos jó páran pórul jártak már azzal, hogy a műszaki adatlapon megjelölt teljesítmény alapján vettek a szükségesnél jóval kisebb gépet. Tudni kell, hogy nemzetközi szabvány alapján minden hőszivattyú teljesítmény- és COP adatait bizonyos bemenő hőmérsékletekre és bizonyos termelt vízhőmérsékletekre adják meg. Például, a levegő-víz hőszivattyú ezen paraméterei általában A2/W35, A2/W45, A7/W35 és A7/W45 megjelöléssel jelöltek, ahol A=levegő, W=víz, a számok pedig °C-ban a hőmérsékletek. A gyártók és a forgalmazó szeretik az A7/W45 adattal megjelölni a gép teljesítményét, ami azonban alapvetően téves következtetésekhez vezethet. Ugyanis a ház hőigényét a tervezők -15 °C-ra határozzák meg és nem +7 °C-ra. A levegő-víz hőszivattyú helyes teljesítményigényének meghatározásához egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, de ennek kifejtése itt nem célunk.

Tekintsük meg ezt a technológiát villanyszerelői szemmel is. A cikkben olvashattuk azt, hogy a hőszivattyú villamosenergiát használ működése során itt nagyon fontos megemlíteni azt, hogy lehetőségünk van a fellépő költségek csökkentésére egy kedvezményes tarifával.


Két lehetőségünk van a spórolásra:

  • A H-tarifa olyan hőszivattyú tarifa, amely jogszabályi előírás alapján az ország egész területén, bármely szolgáltatótól igényelhető. Jellemzője, hogy 24 órában biztosított, de csak a fűtési időszakban. Vagyis a reverzibilis hőszivattyút használó kuncsaftoknak tudatában kell lenniük, hogy a nyári hűtési időszakban a hőszivattyújuk a normál tarifával fog üzemelni.
  • A Geotarifa csak az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területen érhető el és jellemzője az, hogy egész évben, de csak napi legalább 20 órában biztosított, 2 x 2 óra szünettel. A két kedvezményes tarifa közel áll egymáshoz (a H egy picit olcsóbb).

 


 
Villanyszerelő | Villanyszerelés © www.villanyjavitas.hu 2009, All Rights Reserved Balatonfüred | Veszprém